Selecteer een pagina
Als je dit leest, heb je waarschijnlijk je halve liter al overleefd. Een halve liter bier welteverstaan. Na een lange meeborrelperiode en jezelf ontzettend nep enthousiast en lekker meegezopen met het dispuut ben je wonderbaarlijk toch een aspirant lid van het dispuut. Zoals dat bij elk dispuut betaamt, moet jouw ervaring als aspirant ook echt goed beginnen. Het begin van de kennismakingsperiode begint ook op de eerste woensdagavond van die periode. Daar krijg je te zien wie bij jou in de lichting hoort en krijg je te horen hoe die periode er voor jou eruit gaat zien. Ook krijg je te horen welk speciaal lichtingsopdracht je dan krijgt toegereikt van het almachtige dispuut. Dit alles zal jouw lichting gaan kenmerken en als je een beetje capabel, ook goed gaat afronden. Maar het zal je natuurlijk ook ergens aan je gaan vreten. Hebben we de juiste mensen gekozen? Ben ik wel een volwaardig iemand voor het dispuut. Ondanks dat wij zeker niet de beroerdste zijn in Enschede (genoeg testosteron te vinden in de verschillende kroegen van Enschede) hebben wij wel een allesomvattende titel in onze dispuutsnaam. Die heet niet voor niets: explosie. Ondanks alle mooie discussies en filosofieën die we vertellen in de Pijp (ja, ok, de Shooters), kunnen we ook opeens gaan ‘knallen’ ! En met knallen in het uitgaansleven kan het natuurlijk maar een ding betekenen voor mannen: bier zuipen! Je leest het inderdaad goed. Bier zuipen. Ieder man is bekend met het verschijnsel. Waar vrouwen pogen gelijkwaardig te worden aan mannen, is dit nog een eigenschap die graag onszelf eigen maken. Alleen is er een ding altijd wel handig aan een groep mannen: aan wie ben je het meeste geld kwijt voor al die biertjes of wie moet je het snelst naar huis brengen? Dat soort vragen worden al snel beantwoord in een lijst waar we alle tijden van hoe snel een halve liter wordt geadt, noteren. Je ziet meteen in een oogwenk waar je met iemand rustig een biertje kan gaan drinken of waar je een tsunami aan bierblikken moet gaan verkwisten om hem überhaupt tevreden te houden. Heb je het gevoel dat je eigenlijk al te veel bier op hebt en je wilt hem kwijt, dan weet je welke personen er om staan te springen. Die hebben hem waarschijnlijk al geadt. Andersom werkt het natuurlijk precies hetzelfde. Een maatstaaf voor de capaciteit van je slokdarm dus. Sommigen zeggen een maatstaaf voor mannelijkheid, tegenstanders zeggen een maatstaaf voor idiotie. Het is eigenlijk gewoon een competitie voor wie het snelst gezellig is. Want je eindigt toch met zijn allen in ’t Gat.